• Novinky

            • Deň Zeme

            • Celý svet si každý rok  22.4. pripomína Deň Zeme. Inak to nebolo ani na našej škole. Naši prvostupiari si hopripomenuli vo svojich triedach, žiaci v ŠKD vytvorili z plastelíny svoje vlastné čisté plnanéty. Žiaci 2. stupňa si užili deň plný úloh pri ktorých využili medzipredmetové vzťahy osvojili si temíne reuse, recycle, reduce. Presadili kvety, ktoré majú v triedach, posilnili medziľudské vzťahy a upratali okolie školy. 

          • Čerstvé hlavičky
            • Čerstvé hlavičky

            • Vážení rodičia, milí žiaci 

              Od 20.4. začína na webstránke www.cerstvehlavicky.sk hlasovanie verejnosti, ktoré potrvá do 31.5.2023. Z hlasovanie vzíde 75 základných škôl a 75 materských škôl, ktorým budeme od 09/2023 poskytovať 1x/týždenne čerstvé ovocie alebo zeleninu. Každý kto chce hlasovať sa musí pri prvom raze na webstránke zaregistrovať. Následne sa bude už len prihlasovať (obdobne ako keď sa prihlasujete na Edupage, Facebook a iné sociálne siete). Za našu školu môžete hlasovať každý deň. 

              Veľmi pekne vám chceme za spoluprácu vopred poďakovať a veríme, že sa nám to spoločnými silami podarí. 

            • Nakupujeme hračky - finančná gramotnosť

            • Pomocou zážitkového učenia druháci lepšie pochopili pojmy bankovka a minca, rozlišovanie platidiel, vyskladanie presnej sumy za tovar. Nakupovali hračky, ktoré si samy priniesli. Zábavné spestrenie vyučovania malo mimoriadny úspech.

          • Oznam školskej jedálne
            • Oznam školskej jedálne

            • Milí rodičia, 

              ktorí ste prihlásili svoje dieťa na stravovanie od 01.05.2023, chceme vás poprosiť, aby najneskôr do
              30.04.2023
              uhradili zálohu za obedy vo výške 27€. Zálohu za obedy rodič realizuje z dôvodu, ak žiaka včas neodhlási zo stravovania a v tom prípade zákonný zástupca uhrádza stravu zo zálohy.

              Úhrada za stravovanie:
              na účet ŠJ ZŠ: SK12 1111 0000 0066 2198 1056
              Poznámka: meno a priezvisko dieťa

              Vyúčtovanie stravovania: po ukončení školského roka 2022/2023, najneskôr do 15. 07. 2023.
              Preplatok zo zálohy bude vrátený rodičovi na jeho číslo účtu .
              Za spoluprácu a pochopenie ďakujeme.

              Všeobecné pokyny pre nových stravníkov platné 01.05.2023 – režim stravovania, odhlasovanie zo
              stravy a úhrada za stravu v š.r. 2022/2023 

              V zmysle zákona č. 544/2010 Z.z. o dotáciách v pôsobnosti MPSVaR SR v znení neskorších zmien
              a doplnkov, má dieťa nárok na stravu z dotácie iba v prípade, ak sa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej
              činnosti v základnej škole a odobralo stravu.


              Z dôvodu dodržiavania platných predpisov pre školské stravovanie:
              • odhlásiť, respektíve prihlásiť na stravu je možné iba deň vopred najneskôr do 14 hod., buď telefonicky alebo osobne
              • v prípade, že stravník nebude zo stravy odhlásený niekoľko dní, rodič/zákonný zástupca uhrádza stravu za všetky dni neprítomnosti dieťaťa ( zo zálohy )
              • stravu nie je možné odhlásiť ráno v daný deň
              • v prvý deň choroby je možné neodhlásenú stravu odobrať do obedára v čase od 13.00 – 14.00h., avšak v tomto prípade stravník uhrádza plnú sumu príspevku za stravovanie
              • rodič dohliada na odhlasovanie svojho dieťaťa včas, v prípade choroby alebo odchodu zo školy a pod. Za neodobratú a včas neodhlásenú stravu sa finančná ani vecná náhrada neposkytuje
              • ak záloha stravné nebude včas uhradená, žiak stravu nemôže odoberať.

               

          • OZNAM O ZVÝŠENÍ POPLATKOV ZA ŠKD,MŠ
            • OZNAM O ZVÝŠENÍ POPLATKOV ZA ŠKD,MŠ

            • Milí rodičia, 

               s účinnosťou od 01.05.2023 sa poplatok za pobyt v ŠKD a v MŠ zvyšuje na 15€/1 dieťa
              mesačne a to na základe:
              Dodatku č.4/2023, ktorým sa mení a dopĺňa všeobecne záväzné nariadenie obce Dolné Zelenice č. 1/2017, ktorým sa určuje výška mesačného príspevku na čiastočnú úhradu výdavkov v materskej škole, školskom klube detí a v školskej jedálni v zriaďovateľskej pôsobnosti obce Dolné Zelenice, ktorý bol schválený Obecným zastupiteľstvom v Dolných Zeleniciach dňa 29. 03. 2023 s účinnosťou od 01.05.2023 v uvedenej výške.

              Mesačný poplatok za ŠKD 15€/1dieťa (poznámka meno a priezvisko dieťaťa)
              Mesačný poplatok za MŠ 15€/1dieťa (poznámka meno a priezvisko dieťaťa)

              Prosíme rodičov, aby si skontrolovali a zmenili trvalé príkazy na novú výšku poplatku za pobyt v ŠKD, v MŠ.

            • Mesiac Harryho Pottera

            • V marci sa naši druhostupniari preniesli do magického sveta - do Rokfortskej strednej školy, ktorú navštevoval aj slávny Harry Potter. V úvode bol každému doručený špeciálny list od profesorky McGonagallovej a triediaci klobúk ich rozdelil do fakúlt. Každý sa podpísal na špeciálne listiny. Počas celého mesiaca poctivou spoluprácou a vzorným správaním zbierali body pre svoju fakultu. Na slovenčine si čítali knihy o mladom čarodejníkovi, na angličtine porovnávali filmy s knihami, na biológii posadili vlastné mandragory, na chémii vyrábali elixíry lásky, na technike vyrobili vlastné čarodejnícke prútiky! Počas veľkých prestávok sme si krátili čas špeciálnymi úlohami za body. Žiaci sa zlepšili v práci v skupine a v čítaní s porozumením, zároveň sa naučili spolupracovať aj s mladšími či staršími kamarátmi. Dnes sme si celý mesiac vyhodnotili a žiaci absolvovali aj krátky test z vedomostí, ktoré nadobudli počas celého mesiaca. Víťaznou fakultou sa stal Slizolin! Žiakom a učiteľom sa táto mesačná aktivita páčila natoľko, že sa rozhodli, že si nejakú ďalšiu v blízkej dobe určite zopakujú!

            • Finančná sloboda

            • Žiaci ôsmeho a deviateho ročníka si zahrali hru finančná sloboda. Jej cieľom je finančné vzdelávanie vo finančnom plánovaní a dosiahnutí finančnej nezávislosti. Žiaci si vďaka hre osvojili pravidlá, ako získať kontrolu nad svojimi financiami. Vedia rozpoznať chyby vo finančnom rozhodovaní, naučia sa im v reálnom živote vyhýbať napr. nadmerná zadlženosť,  uvedomujú si hodnotu peňazí. Žiaci získajú 30 rokov finančných skúseností a hneď sa začnú lepšie starať o svoje financie.

            • Exkurzia do Modry

            • Dňa 12.04.2023 sa žiaci 2.stupňa zúčastnili exkurzie do Modry. Navštívili Múzeum Ľudovíta Štúra, kde sa dozvedeli veľa zaujímavých vecí o jeho živote. Mali možnosť vidieť aj prameň jeho vlasov, úlomok jeho stehennej kosti ako aj dobový nábytok, oblečenie, obrazy z 19.storočia. Po prehliadke múzea a pamätnej izby si prezreli miestny cintorín, kde bol Ľ. Štúr i celá jeho rodina pochovaná

          • Veľkonočné prázdniny
            • Veľkonočné prázdniny

            • Vážený rodičia, milí žiaci

              od štvrtka 5.4.2023 do utorka 11.4.2023 sú veľkonočné prázdniny. Pevne veríme, že načerpáte nové sily a v škole sa spoločne vidíme v stredu 12.4.2023 

          • Obedy zadarmo od 01.05.2023
            • Obedy zadarmo od 01.05.2023

            • Milí rodičia,


              Informácia pre rodiča dieťaťa alebo fyzickú osobu, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu.

              Ak Vaše dieťa navštevuje  a máte záujem od 01.05.2023poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu. O dotáciu môže rodič požiadať elektronicky cez aplikáciu Edupage, (návod nájdete tu https://help.edupage.org/?lang_id=2&id=u4450 )alebo papierovoNavratka-_rodic.docx  ktorú žiadame doručiť zariadeniu školského stravovania:  Školská jedáleň pri ZŠ, Dolné Zelenice č.109, najneskôr v termíne do 7. apríla 2023.

              S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“), ak rodič dieťaťa  alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivostirozhodnutím súdu, písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.
               


              Dotácia na  stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume:

               2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ
              na prvom stupni a odobralo obed,
               2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ
              na druhom stupni a odobralo obed.

              V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať,
              že:

              •  za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni


              V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni nestravuje a chcete aby sa stravovali, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov na základe zápisného lístka stravníka, ktorý mu zašle (po aktualizácii) zariadenie školského stravovania. Prihlášku nájdete tu: https://zsdolnezelenice.edupage.org/a/skolska-jedalen?eqa=dGV4dD10ZXh0L3RleHQxMCZzdWJwYWdlPTI%3D

              Upozornenie: V prípade, ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate.

              Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať.

          • Zápis do 1. ročníka
            • Zápis do 1. ročníka

            • Základná škola s materskou školou, Dolné Zelenice 109

              Zápis do prvého ročníka sa uskutoční
              18.4.2023 - UTOROK

              od 14,00 – 17,00 hod. v budove 1. stupňa

              Zákonný zástupca dieťaťa pri zápise predloží:

              • rodný listdieťaťa - stačí fotokópia 
              • svoj občiansky preukaz 
              • uhradí poplatok 20 € na potrebné pomôcky a učebný materiál
              • pokiaľ máte výsledok vyšetrenia od psychológa, špeciálneho pedagóga ,prosíme priniesť so sebou.

              Pred zápisom do 17.4. je potrebné vypísať elektronickú
              prihlášku na webe školy v časti- Zápis do prvého ročníka  https://zsdolnezelenice.edupage.org/register/ Nemusíte si ju tlačiť !

              K prihláške je potrebné priložiť podpisy oboch zákonných zástupcov žiaka  Vyhlasenie_zakonnych_zastupcov.docx

              Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie  Pisomne_vyhlasenie.docx

              Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

              • jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),

              • jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktorý nie je schopný sa podpísať) alebo

              • vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad čestným vyhlásením zákonného zástupcu Cestne_vyhlasenie_zakonneho_zastupcu.docx

              V prípade, ak:

              • jeden zo zákonných zástupcov dieťaťa zomrel, v podaní túto skutočnosť možno preukázať fotokópiou úmrtného listu, resp. formou nahliadnutia do úmrtného listu,

              • dieťa vychováva iba matka (otec nie je na rodnom liste dieťaťa uvedený), v podaní túto skutočnosť matka preukazuje fotokópiou rodného listu dieťaťa, resp. formou nahliadnutia do rodného listu dieťaťa.

               

              Dieťa je možné zapísať počas celého mesiaca apríl na riaditeľstve školy na vopred dohodnutom termíne na tel. č. 033/7445229

              Tešíme sa na Vás !

            • Letečko vám neseme...

            • Naši škôlkari nám v stredu priniesli "letečko". Zaspievali nám, porozprávali a zahrali sa s nami a veríme,že spolu s pochovaní Moreny zimu naozaj odohnali a privítame pekne jarné počasie.

            • Marec mesiac knihy

            • V mesiaci marec máme na 1. stupni v rámci mesiaca knihy rôzne čitateľské aktivity. Čítali sme si navzájom- prváci s druhákmi, prváci majú čitateľskú výzvu ako motiváciu k prečítaniu nejakej knižočky spoločne s rodičmi. Tretiaci a štvrtáci sa oboznamovali so spisovateľmi pre deti a riešili rôzne čitateľské hádanky. Žiaci dostali 6 súťažných otázok a zo správnych odpovedí vylosujeme 3 najlepších žiakov z triedy, ktorí budú odmenení.

            • Staráme sa o areál školy

            • V rámci starostlivosti o prírodu i o našu školu sme si priniesli do školy rukavice a pustili sa do čistenia okolia školy od odpadkov. Žiaci sa zapájali a uvedomili si, aké je to potrebné. V čistom a bezpečnom prostredí sa i my cítime lepšie.

            • Deň vody

            • Dňa 22. 3. v rámci dňa vody prevažovalo na 1. stupni modré oblečenie a rôzne aktivity spojené s vodou. Hovorili sme o význame vody pre človeka i prírodu, o kolobehu vody. Uvažovali sme nad tým, čo by bolo, keby sme vodu nemali k dispozícii otočením kohútika a ako by asi vyzerali niektoré činnosti- chodenie pre vodu do studne, pranie v potoku, umývanie, kúpanie. Sme vďační, že voda je našou každodennou samozrejmosťou.

            • Veľkonočné vajce 

            • Prečo vajce a nie vajíčko? Nuž preto,lebo sa skladá zo 6ks A4. Vyfarbili a zlepili ho druháci. Troška im s lepením pomáhala p.učiteľka. Bola to veľmi zábavná skupinová práca. Želáme všetkým veselú Veľkú noc.

            • Svetový deň Downovho syndrómu

            • Dňa 21. 3. bol Svetový deň Downovho syndrómu a so žiakmi sme si ho pripomenuli nielen obutím rozličných ponožiek, ale viac sme si o týchto ľuďoch povedali a rozvíjali tak potrebu akceptácie a prijatia inakosti v rozličných formách- iná farba pleti, vierovyznanie, národnosť.

            • Lyžiarsky výcvik

            • 1. deň
              Dnes je ten deň, kedy si ideme užiť prvý deň lyžiarského výcviku. Cesta bola veľmi
              zábavná. Púšťali sme si pesničky a počas toho sa zoznámili so žiakmi z Kľačian. Na
              pumpe sme si dali pauzu a po dvoch hodinách sme konečne prišli na hotel. Nakoniec sme
              si v tento deň aj zalyžovali a rozdelili nás do skupín. Večerný program bol organizácii
              a tvorbe menoviek.
              2. deň
              Deň začínal raňajkami. Dnes sme boli lyžovať dvakrát, čo niektorých vystrašilo. 3. a 4.
              skupina sa učili základy lyžovania. Večer sme si vypočuli prednášku o bielom kódexe
              a hrali zábavnú hru Nájdi svoje papuče.
              3. deň
              Ďalší slnečný deň sa začal budíčkom spolužiakov. Tiež sme lyžovali dvakrát, ale už nám
              to nevadilo, pretože sme boli parádne rozlyžovaní. Inštruktori nás, ktorí sme neboli prvý
              raz na lyžiach, naučili ešte lepšie lyžovať. Tešíme sa na večerný program. Hry a súťaže
              pripravovala pani učiteľka z Kľačian aj my - po jednotlivých družstvách.
              4. deň
              Streda začína budením dievčat od nás. Deň bol iný tým, že poobede sme mali výlet do
              Osrblia. Je známe ako národné biatlonové centrum.. Biatlon trénuje aj Paulína a Ivone
              Fialkové. Išli sme autobusom. Dobre sme si oddýchli. Večer sme mali prednášku o horách
              a skialpinizme od pána učiteľa Trneného. Nakoniec sa hľadala aj Popoluška.
              5. deň
              Každý deň bol lyžiarsky svah upravovaný ratrakom. Neviem, prečo bol dnes tak veľmi
              náročný a každý padal. Aj napriek tomu už všetci začali chodiť na vleku. Veľmi dobre to
              išlo aj začiatočníkom. Preteky prebehli dopoludnia. Všetci sa veľmi snažili. Po oddychu,
              osobnom voľne a dobrej večeri sme s očakávaním prišli do spoločenskej miestnosti.
              Tešíme sa na vyhodnotenie, večerné zábavné hry o prísloviach a porekadlách a diskotéku.
              6. deň
              Včerajšia diskotéka bola úžasná, všetci sa výborne zabávali. Ocenení sa tešili, získali
              diplomy a odmeny a ostatní aspoň niečo pod zub. Dnes sa ešte niektorí najväčší nadšenci
              lyžovali. Po obede sme naložili lyže a batožinu. Tešili sme sa domov. Odchádzali sme
              s peknými spomienkami a veľa z nás by sa ešte chcelo o rok vrátiť.

              Zapísali: účastníci LV

          • Dôležitý oznam
            • Dôležitý oznam

            • Milí rodičia

              Z dôvodu konania Testovania 9 budú mať žiaci 2. stupňa v stredu, 22.3.2023 riaditeľské voľno. Režim na prvom stupni zostáva nezmenený.